Suwalki, Kossovo, Taiwan, noi puncte roșii pe tabla de șah a geopoliticii?

În 2018, am participat la Patriot Fest, un concurs organizat de MAPN în parteneriat cu TVR și un ONG de specialitate, cu un proiect în care arătam că trebuie analizate în permanență enclavele și exclavele din lume pentru că, în eventualitatea unui conflict cu Rusia, enclavele și exclavele pot deveni zone fierbinți.

Proiectul meu s-a numit „Enclava -generator de riscuri la adresa securității europene și euro-atlantice”. Actualul premier Nicolae Ciucă era Șeful Statului Major General al Armatei, cea mai importantă funcție din ierarhia militară românească.

Nu intru în amănunte. Ideea este că acolo am expus ideea că fâșia sau coridorul Suwalki dintre Exclava Kaliningrad, Polonia, Statele Baltice și Belarus era o zonă sensibilă.

În Balcanii de Vest, noțiune geopolitică apărută după dezmembrarea Iugoslaviei, Kossovo, protejat de americani poate fi o sursă de conflict.

În Est, Taiwan, insula unde Partidul Guomidang condus de Chan Kai Schek s-a refugiat după 1948-1949 când Mao Tze Dun a preluat puterea creând China Populară a devenit un fel de a doua Chină, sprijinită discret de americani dar sprijinul a fost redus când Nixon a avut nevoie de Chima comunistă în războiul rece cu URSS. Taiwan a pierdut dreptul de a reprezenta China în Consiliul de Securitate ONU, în favoarea Chinei comuniste.

Taiwanul a devenit un centru al dizidenței anticomuniste, o insulă răzvrătită în raport cu Beijingul. Pe fondul apropierii Chinei de Rusia după 1991 (China și URSS și-au răcit relațiile în anii 60, mai exact în 1964, iar americanii s-au apropiat de China prin intermediul României socialiste sub Nicolae Ceaușescu în anii 70), americanii au început să susțină Taiwanul în timp ce în Balcani susțin Kossovo pentru a frâna influenșța rusă în Serbia și Bosmnia Herzegovina unde există enclava sârbă Sârpska.

Așadar, gepolitica a devenit o tablă de șah. China și Taiwan s-ar putea confrunta discret (gradul va crește dacă Rusia câștigă în Ucraina, cu China la atac contra Taiwanului) iar în Kossovo, situația ar putea escalada dacă Serbia care nu recunoaște Kossovo, cu sprijin discret rusesc ar încerca să schimbe situația în zonă.

Kossovo a dorit intrarea în vigoare de azi, 1 august, a unor condiții de trecere a frontierei dintre sârbi și albanezi. Sârbii din nordul Kossovo au blocat frontiera cu camioane și cisterne în semn de protest, iar premierul Serbiei a declarat că dacă interesele Serbiei vor fi afectate, Serbia va ataca fără menajamente Kossovo. UE a solicitat o mediere la Bruxelles între Priștina și Belgrad, dar sârbii nu sunt dispuși să cedeze.

Kossovarii au încercat aseară să provoace tensiuni cu Serbia prin aceste documente noi, dar SUA au cerut guvernului de la Pristina să amâne până la 1 septembrie solicitarea noilor documente la frontiera cu Serbia pe care Serbia și multe state ale UE, printre care și România nu o recunosc.

În România, Harcov sau așa zisul Ținut Secuiesc poate fi oricând considerat o enclavă. Stalin a creat Regiunea Autonomă Maghiară în 1952, în contextul regionalizării României pentru a șantaja conducerea de la București dacă mișca în front. Regiunea, alături de celelelalte s-a desființat în 1968 când s-a revenit la județe.

Singura unitate militară care apăra Viaductul Feroviar Caracău de la Livezile s-a desființat nejustificat. Nu mai există legătură feroviară între secuime și Moldova (prin pasul Ghimeș-Palanca).

Recent, ANAF a interzis vânzarea de chipsuri produse de o firmă care a scris pe pungi „Ținutul Secuiesc” evitând România.

Fostul ambasador SUA Hans Klemm s-a fotografiat cu steagul Ținutului Secuiesc acum câțiva ani provocând proteste ale societății civile din România.

Pe mine m-a surprins că Nicolae Ciucă a avut atitudinea aceea de tablagiu nu de general (cei care au făcut Armata știu ce însemna tablagiul) să spună public într-un interviu că era greu de prevăzut situația din Ucraina.

Mai există și chestiunea Transinistriei, creată de Stalin în anii 20, pe teritoriul Ucrainei, ca bază pentru acțiuni contra Basarabiei unite cu România, păstrată de Antonescu și Hitler cu centrul la Odessa în timpul războiului din Est (1941-1944) și refăcută în 1991-1992 după prăbușirea URSS ca enclavă pro-rusă între Ucraina și Republica Moldova. Din Transnistria, se poate ajunge ușor la Odessa, acum în Ucraina și în sudul Basarbiei, aflat sub control ucrainean.

În sudul Republicii Moldova există regiunea găgăuză, unde există turci creștini rusofoni, deci o sursă de tensiune latentă.

L-am informat personal pe Ministrul Vasile Dâncu despre proiectul meu cu dovezi că a existat în 2018. În 2020, am publicat proiectul în limba engleză în Journal of Arts and Culture al American Romanian Academy of Arts and Sciences, instituție fondată în 1975 de reprezentanți ai exilului românesc care i-a avut ca membri cu drepturi depline pe Mircea Eliade și George Emil Palade, primul român care a obținut Nobelul pentru Medicină în 1974.

A rămas o enigmă de ce Armata Română se face că plouă și nu admite că un proiect care arăta negru pe alb ce se poate întâmpla deși a ajuns în finala competiției, de pe 6 decembrie 2018, nu a fost luat în seamă.

Lasă un comentariu