Pentru ca fructele și legumele din solar să crească fără probleme și să nu fie afectate de diverși factori externi, solarul trebuie îngrijit corespunzător și dotat cu protecții potrivite, în funcție de soiurile cultivate. Foliile de solar au roluri diferite, însă principalul motiv pentru care sunt utilizate se referă la reglarea temperaturii și a cantității de lumină care pătrunde în solar, dar și pentru protecție. Iată câteva tipuri de folii de solar utile pentru protejarea plantelor cultivate, dar și pentru stimularea creșterii acestora.
- Agrotextil
O țesătură din polipropilenă care protejează plantațiile de razele ultraviolete este cea cunoscută sub numele de agrotextil. Aceasta este ideală pentru culturile de legume, fructe sau flori, fiind indicată și pentru protejarea culturilor de fructe de pădure, datorită faptului că împiedică formarea buruienilor în exces și contribuie la reducerea pierderii apei din sol. Pentru că buruienile nu o să apară în număr la fel de mare ca în cazul culturilor neprotejate cu agrotextil, costurile de întreținere vor fi semnificativ reduse odată cu montarea acestui tip de folie de solar.
- Folii de mulcire
Foliile de mulcire au câteva puncte comune cu agrotextilul, și acestea asigurând costuri de întreținere mai scăzute prin prisma faptului că nu permit răspândirea buruienilor. De asemenea, foliile de mulcire, odată montate, ajută la menținerea umidității solului, precum și la păstrarea fructelor mai curate. Putregaiul cenușiu nu va afecta plantația din solar datorită proprietăților folii de mulcire.
- Plasă de umbrire
Cantitatea de lumină care intră în solarii trebuie reglată în funcție de pretențiile culturii. În funcție de soiurile de plante avute, unele pot să necesite mai multă lumină, iar altele au nevoie să fie ferite de razele soarelui. În acest sens, o plasă de umbrire este necesară în solar, asta pentru a proteja atât împotriva razelor UV, cât și împotriva vântului. Plasele de umbrire de calitate pot să fie utilizate pe termen lung datorită durabilității lor.
- Plasă contra insecte
Insectele reprezintă un dăunător responsabil chiar și de distrugerea unor culturi, așa că, pentru a proteja plantele de efectele negative ale acestora este esențial să asiguri protecție în interioriul solarului. Plasele contra insecte împiedică pătrunderea zburătoarelor în diverse spații și se pot monta cu ușurință atât pe geamuri, cât și la ușile de acces în solar. Montate corespunzător, plasele contra insecte pot să fie utilizate mai multe sezoane la rând, fără probleme.
- Plasă antigrindină
Unele perioade din an sunt extrem de periculoase pentru culturi, mai ales atunci când fenomenele extreme apar. Grindina poate să distrugă cu totul o plantație, chiar dacă aceasta este în interiorul unui solar. Plasa antigrindină cu densitate mare este o necesitate pentru a împiedica pagubele materiale și diminuarea calității culturii. Aceasta reprezintă o garanție că plantele sunt mai protejate și este o investiție pe termen lung.
Cu cât solarul este mai protejat de intemperii, cu atât cultura se va dezvolta mai sănătos, urmând ca recolta să fie una bogată, așa că investițiile în protecția culturii vor avea rezultatele scontate pe termen lung, urmând să te bucuri de roadele muncii tale de pe parcursul sezonului.