Tulburarea alimentara pica la copii – Cauze, Simptome si Tratament

Copiii sunt mereu curiosi si, de aceea, tind sa puna orice in gura. Cu toate acestea, daca un copil mananca destul de des substante necomestibile, este posibil sa sufere de fapt de o tulburare de alimentatie numita pica. Pica poate duce la probleme grave de sanatate, atat fizice, cat si emotionale. Prin urmare, este imperativ sa previi sau sa atenuezi aceasta afectiune la micutul tau cat mai curand posibil. Exista mai multe cauze care duc la acest comportament. De cele mai multe ori, dezvoltarea pica este cauzata in mare parte de o deficienta de minerale si vitamine sau de o problema de sanatate mintala.

​Ce este tulburarea pica la copii?

Tulburarea de alimentatie in care copiii consuma produse nealimentare in mod frecvent sau regulat se numeste pica. Un exemplu clasic al acestei tulburari este atunci cand un copil mananca pamant. Articolele nealimentare pot include, de asemenea, hartie, vopsea, creta, par, lemn si multe altele.

Tulburarea de alimentatie pica la copii duce la probleme la nivelul sistemului digestiv si intarzieri in dezvoltare. Daca aceasta afectiune continua sa persiste pentru o perioada mai lunga de timp, poate provoca prejudicii sanatatii si dezvoltarii copilului.

​Cat de frecventa este tulburarea pica la copii?

Se intampla destul de frecvent ca cei mici sa exploreze lumea folosindu-si papilele gustative. Cand bebelusilor le cresc primii dinti, adesea descopera lucruri noi pe care sa le mestece. Cand bebelusii isi baga ceva necomestibil in gura, insa, nu inseamna ca au pica. Tulburarea pica este ceva care depaseste comportamentul explorator normal in fazele de dezvoltare ale unui copil. Pica poate fi recunoscuta atunci cand un copil, intre 18 si 24 de luni, incepe sa aiba o tendinta consecventa de a pofti dupa produse nealimentare, acest comportament desfasurandu-se pe o perioada de peste o luna de zile. In unele cazuri, pica sugereaza si autism. De asemenea, se observa frecvent la copiii cu dizabilitati de dezvoltare sau intelectuale.

​Cauzele tulburarii pica la copii

Pica la copii poate aparea din mai multe motive, inclusiv:

  • deficitul de minerale precum zinc sau fier (boala celiaca poate fi si ea cauza);
  • o tulburare cunoscuta sub numele de TOC (tulburare obsesiv-compulsiva);
  • dezechilibrul substantelor chimice ale creierului;
  • leziuni la nivelul creierului;
  • dorinta de a capta atentie;
  • neglijarea sau privarea materna.

Asadar, cum pot parintii sa identifice daca micutul lor are pica? Boala poate fi identificata in mare parte prin observarea simptomelor prezentate in randurile de mai jos. Totusi, in cazul in care nu sunt siguri, ar trebui sa ceara sfatul unui medic pediatru.

​Simptomele tulburarii pica la copii

  • Repetivitatea si regularitatea consumului de substante nealimentare;
  • consumul regulat de substante nealimentare pentru o perioada mai lunga de o luna.

​Complicatiile tulburarii pica la copii

Tulburarea pica poate dauna copiilor si poate duce la complicatii multiple, cum ar fi:

  • intoxicare cu plumb (care duce la defecte hematologice, renale, cardiovasculare, endocrine si neurologice);
  • complicatii la nivelul tractului gastrointestinal (de la usoare, cum ar fi constipatie, la extreme, cum ar fi hemoragie);
  • deficiente nutritionale (in special deficiente de zinc si fier);
  • probleme dentare (cum ar fi ciobirea sau craparea dintilor).

​Cum se trateaza tulburarea pica la copii?

Cand pica rezulta dintr-un dezechilibru al nutrientilor, medicii prescriu suplimente de minerale si vitamine. In afara de asta, exista cateva metode comune de tratament:

  • Terapie cognitiv comportamentala si medicatie (ambele sunt prescrise de medici atunci cand pica este cauzata de anumite probleme de sanatate mintala, cum ar fi TOC;
  • Deoarece neglijarea ar putea fi o cauza a dezvoltarii acestei tulburari, parintilor le este recomandat sa lucreze la abilitatile de comunicare cu micutul lor;
  • Crearea unei cutii speciale care sa fie umpluta cu alimente comestibile din care copilul sa poata opta atunci cand simte nevoia de a consuma ceva necomestibil;
  • Evitarea oricarei actiuni negative, cum ar fi pedepsele stricte, in momentul in care copilul manifesta un astfel de comportament si exersarea actiunilor de intarire care sunt pozitive atunci cand copilul evita comportamentul pica.

Informatii oferite cu ajutorul celor de la https://mindmed.ro/

- Publicitate -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !
Ortodont
ITexclusiv.ro
Stiri Romania
vopsea
Taxi Heathrow
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie