In data de 3 februarie a.c., la Hotelul Lido by Phoenicia din Capitala, a avut loc conferinta de presa la care au participat cele mai importante organisme de reprezentare a industriilor de turism si HoReCa, prin care s-a dorit tragerea unui ultim semn de alarma in privinta masurilor luate de autoritati privind restrictionarea sau blocarea functionarii activitatilor, care aduc cel mai mare capital de imagine Romaniei. S-a dorit un apel public inaintea actionarii in judecata a Prefecturii Bucuresti, acesteia urmandu-i Guvernul Romaniei.
Scopul principal al conferintei de presa sustinuta de Federatia Patronatului din Turismul Romanesc, pe 3 februarie 2021, la Hotelul Lido by Phoenicia, din Bucuresti, a fost, inca o data, sa atraga atentia in mod public Guvernului Romaniei in privinta situatiei in care se afla antreprenoriatul roman din industria turismului si HoReCa si sa solicite acestuia despagubiri pentru restrictionarea activitatii, in conditiile respectarii de catre comercianti a tuturor regulilor de functionare impuse. La aceasta au participat domnul Mohammad Murad – presedinte SC Phoenicia Hotels SA si Presedinte F.P.T.R., domnul Dragos Mihalache – vicepresedinte U.G.I.R. (Uniunea Generala a Industriasilor din Romania), domnul Daniel Mischie – presedinte H.O.R.A. (Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania) si domnul Dragos Luca – presedinte ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Tursim din Romania).
Contrar poate unei părerii cvasigenerale, nu statul democratic este cel care sustine populatia unei tari, ci antreprenoriatul. Antreprenorii sunt cei care gandesc strategic, pe durata unui ciclu cel putin mediu de functionare a unui business si nu guvernantii, care, de cele mai multe ori, legifereaza actiuni cu impact pe termen scurt, care sa repare sau sa acopere o serie de necesitati imediate.
In contextul pandemiei si a restriciilor aplicate numeroaselor industrii, participantii la conferinta au scos in evidenta faptul ca Guvernul nu a acordat nicio reducere taxelor si impozitelor ce trebuie platite regulat in domeniul turismului si al ospitalitatii, de aceea o masura compensatorie proportionala cu reducerea activitatii nu este doar necesara, ci de aceasta depinde insasi supravietuirea antreprenorilor. S-a subliniat faptul ca aceste masuri pot impiedica disparitia investitorilor romani din turism, singurul domeniu din economia romaneasca, unde acestia sunt majoritari, ceea ce face aceasta ramura sa fie strategica, la nivel national.
De la inceputul restrictionarii accesului in unitati, din cele peste 40 000 deschise la inceputul lui 2020, peste 15 000 nu se vor mai reactiva. Daca la finalul lui 2019 se inregistrau aproximativ 400 000 de lucratori in acest domeniu, acum peste 100 000 fie s-au reprofilat, fie au ales sa plece din tara, fie chiar si-au terminat deja perioada de somaj.
Ca si ordin de marime raportat la cifra de afaceri din 2019, pierderile calculate la final de 2020 erau peste 7 miliarde de euro. Din acestea, statul roman a pierdut peste 1,5 miliarde de euro, bani pe care ii putea incasa din taxe si impozite si care ar fi putut fi redirectionati catre domenii cum sunt sanatatea si educatia. In schimb, autoritatile au ales sa nu arate transparenta, sa nu intervina si sa traga de timp, in speranta ca situatia isi va reveni de la sine.
Reprezentatii patronatelor (F.P.T.R., H.O.R.A., U.G.I.R., A.N.A.T.) cer despagubiri de 20% din cifra de afaceri (bani europeni ce pot fi decontati la Uniunea Europeana prin programul PNRR), inlesnirea taxarii in proportie cu gradul de deschidere permis de lege pentru aceasta perioada si 5% din banii platiti ca taxe si impozite intre 2010 si 2020.
Am ales sa extragem un citat din conferinta de presa de la Hotel Lido by Phoenicia, cu mentiunea ca intreaga inregistrare o putei gasi aici : https://www.facebook.com/fptr.ro/videos/125863346003160
„HORA a iniţiat procedura legală prin care vrem să dăm în judecată autorităţile şi urmăm procedura cu o casă de avocatură, în special pentru restricţionarea activităţii. Analizăm ce înseamnă acei 20% comparativ cu faptul că noi dorim să dăm în judecată autorităţile, şi mă refer la autorităţile centrale. Şi am început cu Prefectura şi continuăm cu Guvernul. Este un parcurs anevoios, după cum ştiţi, din punct de vedere juridic, dar noi am demarat procesul de a da în judecată anumite entităţi pentru restricţionarea activităţii şi lipsa despăgubirilor în acest sens”, a spus Daniel Mischie.