Un lanț german de hypermarket-uri din România a introdus garduri de separare

Un lanț german de hypermarket-uri din România, Kaufland a introdus recent o practică menită să amintească parcă de ororile naziste din secolul XX sau de odiosul Zid al Berlinului.

În unele magazine Kaufland din Bacău, Brașov, București, Câmpina, Constanța, Ploiești (zona Ploiești-Sud),  Râmnicu Sărat, Sibiu, Vaslui au fost instalate garduri de sârmă, utilizate, de obicei, în șantiere,  care să separe cumpărătorii vaccinați de cei nevaccinați. Sau, după alte surse, să limiteze accesul cumpărătorilor nevaccinați la magazinele neesențiale.

Pentru cine a fost măcar o dată într-un Kaufland, se știe că produsele alimentare și cele considerate ne-esențiale, nu se știe după ce criterii, nu aveau reguli de amplasare complet separată.

 Nici nu îmi vine să cred ce labirinturi s-or fi creat prin aceste hypermarket-uri… Nu am curaj să îmi imaginez ce ar fi ieșit dacă izbucnea un incendiu.

Asociația Pro Consumatori a calificat montarea gardurilor separatoare ca fiind „ofensatoare”.

Deschizând orice manual de istorie contemporană, putem afla Germania nazistă, evreii au fost obligați să poarte ”steaua galbenă” când circulau în orașe. Apoi, au fost izolați în ghetto-uri, în orașele ocupate de trupele naziste.Apoi, evreii, romii au ajuns să fie victimele exterminării în lagăre de concentrare.

Nici comuniștii din RDG nu au renunțat cândva la obsesia pentru sârmă și garduri. În 1961, Berlinul de Vest a fost înconjurat de comuniștii est-germani cu un zid de beton (pentru ca locuitorii Berlinului de Est să nu fugă în enclava occidentală Berlinul de Vest), odiosul Zid al Berlinului, deschis la 9 noiembrie 1989 și dărâmat complet până în 1994.

Așadar, naziștii și comuniștii din Germania au avut o obsesie cu gardurile și cu zidurile separatoare.

Avocatul Gheorghe Piperea a reamintit și el odioasele crime naziste, evocând ghetto-ul din Varșovia, cerând boicotarea lanțului Kaufland și chiar a lanțului Lidl:Boicotați acest lanț de super-marketuri! Boicotați Kaufland și chiar și lanțul-frate, Lidl, care aparține aceluiași concern german, deținut de prima familie de multimiliardari germani. Reclamați aceste magazine la ANPC și la CNCD! Cereți închiderea lor pe cel puțin 6 luni! Nu suntem în ghetourile Varșoviei din 1939-1944! Luați atitudine chiar dacă sunteți „imunizați”! Nu doar că toți suntem cetățeni cu drepturi egale și libertăți, dar cei care acum au convingerea că au drepturi pentru că au doza „completă”, mâine nu vor mai fi atât de liberi – nu dacă se va impune obligativitatea dozei a treia! Sau a parta – a enșpea!

Îmi aduc aminte de vorbele pastorului lutheran Friedrich Gustav Emil Martin Niemöller, un supraviețuitor al lagărelor naziste de exterminare de la Sachsenhausen și Dachau :

Când naziștii au venit să îi ia pe comuniști, n-am scos o vorbă. Nu eram comunist. Când i-au arestat pe social-democrați, am tăcut. Nu eram social-democrat. Când au venit să îi ia pe sindicaliști, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Când au venit să îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea”.

În România, nemții de la Kaufland au început, deocamdată,  cu gardurile. Cine știe la ce se mai gândesc în viitor… Istoria a dovedit că în Germania unii au avut, din păcate, prin secolul XX o imaginație macabră care a ucis milioane de nevinovați.

Istoricul și filosoful George Santayana spunea: „Cei care uită trecutul, sunt condamnați să îl repete”.

În primul rând, în caz de urgență, oare cum s-ar fi făcut evacuarea? Existau ieșiri separate pentru vaccinați și nevaccinați? ISU Prahova a amendat un centru comercial din Câmpina:

Au fost executate 4 controale (au fost verificate exclusiv căile de evacuare), în urma cărora au fost identificate 4 nereguli. Trei dintre acestea au fost soluţionate, iar cea de-a patra urmează să fie remediată în cursul zilei. În urma verificării au fost aplicate 3 avertismente şi o amendă de 2.500 lei”.

După ce Kaufland s-a pricopsit cu amenzi dar și cu o plângere la Ambasada Germaniei, responsabilii din conducere au decis să scoată gardurile de sârmă din hypermarket-uri.

În Germania, hypermarket-urile au libertatea de a permite accesul numai persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală, dacă așa decid șefii acestora. În România, au încercat să nu piardă la încasări, punând garduri de separare.

Lasă un comentariu