Va fi mediul mai curat cu mașini electrice?

Știu că nu sunt politically correct cu textul ăsta. Adică aud în fiecare zi și văd în fiecare zi cât de curat va fi mediul când ne vom buși în parcare mașinile noastre electrice, considerate „poluator 0”.

Mi se pare treaba asta cu „0 poluare” cea mai bună glumă la care am râs cu poftă.

În primul rând, nimeni care a trecut măcar de clasa a IV-a nu crede că energia electrică pe care aceste mașini o vor folosi va fi una verde. Numai energia produsă de hidrocentrale poate fi verde. Moriștile și fotovoltaicele nu sunt capabile să alimenteze un espresor de cafea sau o mașină de spălat cu cât produc.

Centralele nucleare și termocentralele vor produce electricitate, deci o poluare în creștere.

În al doilea rând, să i se spună lui Mutu, nu celui de la Rapid, unui mut oarecare că sunt prietenoase cu mediul aceste mașini. Păi bateriile acelea conțin metale și materiale care vor fi extrase crescând mineritul în anumite secțiuni, deci iar faci mediul praf căutând cobalt, nichel, litiu, wolfram, argint, aur și ce-o mai fi în baterii. Plus acizii din baterii. Deci unde vor fi reciclate aceste baterii?

În al treilea rând, România nu are încă electricitate în toate casele? Cine dracu se duce cu mașina electrică la munte? La stâne vei avea stații de încărcare?

Iarna pe viscol nu pătrund șenilatele Armatei prin nămeți, vine supermașina electrică să intre pe acolo?

Acele metale rare sunt exploatate prin Africa, America de Sud sau Asia unde trudesc în subteran pentru 2-3 dolari pe lună copii de 12 -14 ani, vânduți ca sclavi și cumpărați la camion de samsarii trimiși de marii producători de componente electrice? Deja sunt scandaluri internaționale iar UNICEF și ONU se fac că nu văd, că doar vor avea gratis mașini electrice pe care să le folosească…

Așadar, cine vrea mașină electrică să fie sănătos. Eu prefer vechea mașină pe carburant care nu poluează cât poluează una electrică din considerentele arătate. Plus că vedem cum telefoanele cele mai tari trebuie încărcate zilnic fiindcă bateria lor nu ține chiar pe modulul economic.

Numai că ar trebui să ne gândim dacă tot îi apucă pe unii dorul de a distruge industria auto care merge încă, prin reorientare.

Oare ce vei face când vei fi obligat să încarci mașina numai acasă cu factura la curent triplată deja dacă ții un televizor și un frigider, nu mai zic de telefon și calculator în priză?

Viitorul nu arată deloc bine și văd că unii vor neapărat să fie distrus și ce mai merge cât de cât.

Știm când moare bateria și strigi „vecine ai cabluri să pornesc și eu bateria de la matale?”. Acum ce faci, strigi la vecinu să încarci mașina la el, mai ales că îl duci și pe el la piață?

Sau dai anunț la ziar, „șofer cu mașină electrică, doresc cunoștință cu proprietăreasă de casă cu priză la curent. Garantez transport la coafor și market”?

Lasă un comentariu