Necuvântătoarele noastre dragi au un talent înnăscut în a ascunde simptomele bolilor. Acest lucru se trage din instinctul lor primar care le sugerează că cei bolnavi sunt eliminați din grup. Din acest motiv, este foarte greu să îți dai seama dacă patrupedul tău este bolnav. Majoritatea deținătorilor de animăluțe de companie vin la veterinar doar atunci când deja este târziu, adică atunci când văd semne clare de boală. În aceste cazuri, tratamentele pe care le necesită animăluțele vor fi mai complexe și mai costisitoare, de cele mai multe ori. De aceea, noi recomandăm ca vizitele la medicul veterinar să fie făcute cu regularitate sau atunci când observați anumite simptome la animaș. Vezi mai jos cele 5 situații în care vizitele la veterinar nu trebuie amânate:
5 situații în care vizitele la veterinar nu trebuie amânate
Iată care sunt cele cele 5 situații în care vizitele la veterinar nu trebuie amânate, explicate pentru noi de către Dr. Cimpoeru de la VetPet-Shop.ro:
- Schimbări în apetitul animalului
Atunci când animăluțul de companie nu se simte bine, prima reacție a organismului său va fi să mănânce sau să bea apă în cantități mai mici decât de obicei. Din acest motiv, dacă nu aveți schimbări majore în viața voastră, cum ar fi mutatul într-o casă nouă, adică nimic ce ar putea să îi provoace tristețe blănosului, dar vedeți că are diferențe în apetit, nu ezitați în a-l duce la veterinar pentru un control. S-ar putea ca patrupedul să se confrunte cu o problemă medicală.
- Mirosul neplăcut al gurii
Mirosul neplăcut al gurii este un alt simptom care apare atunci când animăluțul are anumite probleme. De cele mai multe ori, acesta este provocat de depunerile de placă bacteriană și tartru pe dinți. Aceasta nu este o situație care să provoace griji. Aspectul acesta poate fi remediat ușor printr-o schimbare de dietă sau printr-un detartraj. Totuși, dacă remarcați această schimbare la animalul vostru de companie, nu ezitați să faceți o vizită medicului veterinar. Ar putea să fie la fel de bine simptomul unei probleme la nivelul stomacului, ceea ce ar putea fi mai periculos decât depunerile de tartru.
- Vărsături sau diaree
Aceste simptome pot fi provocate de nenumărate lucruri. În ceea ce privește câinii, este absolut normal să vomite dacă au mâncat ceva bun, însă mult prea repede sau în cantitate prea mare.
În ceea ce privește pisicile, este și la ele normal să vomite din când în când, pentru că înghit cantități mari de păr.
Cu toate acestea, diareea nu este normală la niciuna dintre specii, motiv pentru care dacă vedeți că se repetă atât diareea, cât și vomitatul, mergeți de urgență la medicul veterinar. Cu cât mergeți mai repede, cu atât scăpați patrupedul de chin și, în unele situații, îi salvați chiar viața.
Spre exemplu, mulți posesori de pisici nici nu bănuiesc că dețin în casă plante otrăvitoare pentru feline, iar dacă pisica mănâncă o frunză de la o astfel de plantă, i-ar putea fi fatal.
Așadar, cu riscul de a părea prea protectori cu patrupezii, mergeți la veterinar când vomită în mod repetat sau prezintă diaree. Un medic bun nu vă va judeca dacă mergeți pentru un lucru care se dovedește a fi minor, ci va înțelege că faceți tot ce puteți să îi asigurați necuvântătorului maximul de siguranță.
- Modificarea nivelului de activitate
Dacă observați că animalul este mai puțin activ decât de obicei, că se joacă mai puțin ori că are sesiuni de somn mai lungi decât de obicei, mergeți de urgență la medicul veterinar. Animalele dorm excesiv, ca și oamenii, atunci când au febră. Din cauza blăniței, este foarte greu să verificăm noi înșine dacă au într-adevăr febră, așa cum facem la copii.
În plus, temperatura corpurilor animalelor este mai ridicată decât cea umană, motiv pentru care singurul care poate confirma cu certitudine dacă blănosul are sau nu febră este medicul veterinar.
Așa cum știți deja, febra este cauzată de o infecție în organismul animalului. Așadar, trebuie neapărat să faceți o vizită la cabinet pentru a vă asigura că primește tratamentul de care are nevoie.
- Scărpinături în exces
Chiar dacă animalul vostru de companie trăiește în casă și nu are de unde contacta paraziți externi de tip purici, dacă observați că în ultimul timp acesta se scarpină mai des, mergeți la medicul veterinar de urgență. Scărpinatul poate fi provocat și de bacterii și germeni care atacă pielea, nu doar de purici și păduchi. Din acest motiv, animalul vostru s-ar putea confrunta cu o candidoză sau o altă boală care se poate înrăutăți dacă nu e tratată la timp.
VetPet-Shop – din dragoste pentru animale
Dragostea pentru animale a condus atât la alegerea profesiei, cât și la deschiderea magazinului online pentru animale VetPet-Shop.ro, ne spune Dr. Cimpoeru.
De altfel, produsele comercializate pe VetPet-Shop includ: diete veterinare, produse de susținere pentru inimă, ficat și încheieturi, hrană hipoalergenică, hrană dedicată animalelor cu probleme de piele, hrană pentru animalele supra-ponderale, hrană pentru animalele aflate în convalescență, hrană pentru animalele cu probleme gastrointestinale etc. Inclusiv selecția produselor comercializate ne indică faptul ca VetPet-Shop pune pe primul plan sănătatea animăluțelor.
Recomandarea noastră? Mergi la veterinar când observi simptome ciudate la animalul tău de companie și protejează-i sănătatea oferindu-i hrană de calitate de pe VetPet-Shop!