Vrei sa te apuci de o afacere? Alege o franciza!

Daca iti doresti sa intri intr-o afacere si simti ca sa reinventezi roata nu este ceva ce ai putea face, un sfat bun de urmat ar fi sa iti indrepti privirea catre cumpararea unei francize. Acest obicei se practica cu succes in intreaga lume si este una dintre cele mai sigure moduri de a incepe pe cont propriu o afacere. Iar ca sa te asiguri ca faci totul ca la carte cu franciza proaspat achizitionata, alege ca de partea aministrativa sa se ocupe o firma ce ofera servicii de externalizare HR. Afla insa in cele ce urmeaza ce este o franciza dar si care sunt avantajele si dezavantajele cu care vine la pachet o astfel de afacere.

Ce este o franciza

Franciza este o combinatie a intereselor comune ale celui care a dezvoltat o afacere pe care si-o doreste promovata si extinsa si ale celui care vrea sa porneasca intr-o afacere deja gandita si pusa la punct. Astfel, in urma unei taxe si a unui contract semnat de ambele parti, francizorul ii ofera celui care a cumparat franciza posibilitatea de a vinde produsele, serviciile sau ii ofera posibilitatea de a produce intocmai produsele sale.

Tipuri de francize

Intocmai ca afacerile, francizele sunt si ele de mai multe tipuri, astfel incat acestea sa se potriveasca in diferite medii de afaceri. Astfel, se deosebesc trei tipuri principale de francize: cea de marfuri, cea de servicii sau cea de productie.

  • Costurile reduse, simplitatea si faptul ca are rata de succes ridicata fac din franciza de marfuri una dintre cele mai raspandite si folosite tipuri de francize. Aici se incadreaza magazine de articole vestimentare sau de incaltaminte de renume, magazine de accesorii, produse cosmetice sau chiar aparate de uz caznic.
  • Franciza de servicii este de asemenea populara in randul oamenilor care isi doresc o afacere sigura si cu un renume deja format. Astfel, daca cochetezi cu ideea intrarii in domeniul HoReCa, spre exemplu, o franciza de servicii este ceea ce cauti.
  • Francizarea productiei este un alt tip de franciza, prin care cumperi dreptul de a produce un bun detinut de firma-mama. Odata obtinut acest drept, vei primi echipamentele, tehnologia si materia prima pentru a produce bunul intocmai dupa standardele si calitatea lui. In aceasta categorie se incadreaza, de exemplu, bauturile racoritoare raspandite si consumate in intreaga lume. 

Avantaje si dezavantaje

Ca orice lucru din aceasta lume, obtinerea unei francize este insotita atat de avantaje, cat si de dezavantaje. Tot ce trebuie sa faci este sa le pui in balanta si sa vezi care este afacerea ce merita atentia ta.

  • Principalul avantaj al francizei este ca pornesti la drum cu o afacere deja creata, deja promovata, cunoscuta si care functioneaza. Odata cu franciza vei primi de la francizor asistenta, training si modelul de business astfel incat sansa de reusita sa fie una cat mai mare.
  • Printre dezavantajele cumpararii unei francize este strictetea respectarii regulilor de productie, de prestare de servicii si de distributie, limitarea furnizorilor si alte aspecte ce tin de integritatea brand-ului. In plus, in functie de contract, unele firme percep comision de vanzari, pe langa taxa de cumparare a francizei.

Astfel, inainte de a cumpara o franciza, analizeaza atent beneficiile oferite, decide domeniul de activitate si tipul francizei ce ti se potriveste si cu siguranta startul tau in lumea antreprenoriatului va avea un start bun.

- Publicitate -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !
Ortodont
ITexclusiv.ro
Stiri Romania
vopsea
Taxi Heathrow
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie